Το όργανο που παρουσιάζεται εδώ είναι μία από τις τρεις πρωτότυπες λύρες του Ουρ που έχουνε βρεθεί το 1929. Σήμερα, οι λύρες αυτές, βρίσκονται στα μουσεία της Πενσυλβανίας, του Λονδίνου και τις Βαγδάτης αλλά δεν μπορούνε να χρησιμοποιηθούν για την παραγωγή ήχου και κατ’ επέκταση για να παίξει κάποιος μουσική.

Η λύρα αυτή είναι περίπου 4,550 χρονών και πιστεύεται πως είναι αρχαιότερη της Μεγάλης Πυραμίδας και αρχαιότερη ακόμη και απ΄ το Στόουνχετζ της Αγγλίας.

Εισαγωγή

Τον Απρίλιο του 2003, ο κ. Άντυ Λόουινγκς, δημιούργησε μία ομάδα με σκοπό να κατασκευάσει μια αυθεντική αλλά ταυτόχρονα ικανή για παραγωγή ήχου λύρα στα πρότυπα της Χρυσής Λύρας του Ουρ (η οποία φαίνεται πιο πάνω και βρίσκεται στη Βαγδάτη), και η οποία πρόσφατα έχει υποστεί ζημιές.

Η έμπνευσή του αυτή προήλθε όταν ο ίδιος, επισκεπτόμενος το Μουσείο Ανατολίτικης Τέχνης του Σικάγο, ήρθε σε επαφή με ζωγραφιές χαραγμένες σε πέτρα και οι οποίες παρουσίαζαν το πρώτο έγχορδο όργανο, χρονολογημένο από την εποχή της Γένεσης!

Το εγχείρημα να δημιουργηθεί ένα τέτοιο όργανο από τα πρωτότυπα υλικά του, δηλαδή ξύλο από την περιοχή των Σουμέριων και χρυσός στη σωστή ποιότητα και στο σωστό πάχος, δεν είχε γίνει ποτέ. Η επιδεξιότητα για τη δημιουργία μιας τέτοιας άρπας υπάρχει στον σύγχρονο κόσμο και για αυτό καλέσαμε τους καλύτερους χειροτέχνες να βοηθήσουνε με το να μας προσφέρουνε τις ικανότητές τους και το χρόνο τους. Είναι πολύ σημαντικό η αυθεντικότητα αυτού του έργου να παρουσιάζει ταυτόχρονα και την αρχαιότητα αυτής της φημισμένης Άρπας.

Η βουκέφαλη αυτή Άρπα, που φυλάγεται στο Μουσείο της Βαγδάτης, έχει απασχολήσει πολύ τα Μέσα Ενημέρωσης το τελευταίο διάστημα λόγω των γεγονότων στο Ιράκ. Και για αυτό το λόγο το ενδιαφέρον για αυτό το έργο είναι τεράστιο.

 
 

Αν πιστεύετε πως έχετε την επιδεξιότητα που χρειάζεται για να συνεισφέρετε στο σκοπό του πιο πάνω έργου τότε θα το εκτιμούσαμε αν επικοινωνούσατε μαζί μας.
Παρακαλώ όπως δηλώσετε το ενδιαφέρον σας στην παρακάτω ηλεκτρονική διεύθυνση
info@lyre-of-ur.com

Οποιαδήποτε προσφορά για την προώθηση του έργου:
Η Χρυσή Λύρα του Ουρ είναι ευπρόσδεκτη.

Ευχόμαστε να μπορέσουμε σύντομα να παρουσιάσουμε αυτό το έργο στον κόσμο και μέσα από αυτό να μπορέσουμε να πούμε την ιστορία του σε ολόκληρη την ανθρωπότητα.

Το έργο αυτό είναι μία αφιλοκερδής προσπάθεια στην οποία όλοι μπορούνε να συμμετέχουνε με τον δικό τους τρόπο και δεν έχει κανένα πολιτικό χαρακτήρα.